Begrafenis of crematie in regio Bergen op Zoom

Begrafenis

De begrafenisbijeenkomst kan gehouden worden in een kerk, in de aula van het crematorium of op een andere locatie als u daar de voorkeur aan geeft. Soms is het mogelijk om een niet-kerkelijke uitvaart te houden in een kerkgebouw. Een bijeenkomst, voorafgaand aan een begrafenis en tot 20 personen, kan men ook houden in de aula aan de Marconilaan of in de 24-uursfamiliekamer aan de Melanendreef. Een bijeenkomst kan voor iedereen zijn of alleen voor genodigden. Na de bijeenkomst gaat men naar de begraafplaats; ook dit kan zowel met alle aanwezigen zijn of alleen voor genodigden.

Soorten graven

Er zijn diverse soorten graven:

 • Particulier graf voor één persoon

 • Familiegraf voor meerdere personen

 • Natuurbegraafplaats: de Rooms-Katholieke Begraafplaats in Bergen op Zoom is ook voor een deel een natuurbegraafplaats

 • Algemeen graf

 • Grafkelder: zowel de Protestantse Begraafplaats als de Rooms-Katholieke Begraafplaats in Bergen op Zoom beschikt over grafkelders

De grafrechten in Bergen op Zoom zijn voor familiegraven 20 jaar. Eventueel kan men de grafrechten verlengen.

In Bergen op Zoom zijn de grafrechten voor een algemeen graf 10 tot 20 jaar.
Bij deze graven worden de grafrechten niet altijd verlengd. 

 

Ook al is men niet protestant, dan kan men toch op de Protestantse Begraafplaats in Bergen op Zoom worden begraven. 

Ook bij de Rooms-Katholieke Begraafplaats in Bergen op Zoom is het niet nodig om katholiek te zijn om daar begraven te mogen worden.

 
Op de Algemene Begraafplaats in Bergen op Zoom worden zowel protestanten, katholieken als overledenen zonder religie begraven.

Natuurbegraven

Wat is natuurbegraven? 

 

Natuurbegraven betekent een laatste rustplaats omringd door de prachtige natuur. Op een plek die bij u of uw dierbare past. Dat kan op Natuurbegraafplaats De Hoevens. Hier komen dood en leven in harmonie samen.

 

Door te begraven in een biologisch afbreekbare kist of urn en het graf niet te onderhouden, krijgt de natuur alle ruimte om tot volle bloei en groei te komen. Wat blijft is een bijzondere plek waar u en uw nabestaanden in alle rust een dierbare kunnen gedenken. Zonder zorgen over onderhoud of het verlopen van een grafrecht, want alles is goed en duidelijk geregeld.

Materiaal kist, urn, lijkwade, kleding

 

Natuurbegraven vraagt om een materiaalkeuze die niet alleen zo min mogelijk milieubelastend maar ook afbreekbaar is. Dat geldt voor het materiaal van de kist, urn, lijkwade of mand waarvoor u kiest. Maar ook voor de kleding van de overledene. 

Ceremonie/condoleance

Natuurbegraafplaats De Hoevens biedt alles onder één dak voor een ceremonie of condoleance. Hiervoor staat zowel afscheidslocatie ‘De Eik’ als de 'boskapel' exclusief tot uw beschikking. Doordat u zowel het afscheid als de condoleance op één locatie kunt organiseren, hoeven uw gasten zich niet te verplaatsen met de auto. 

 

Natuurbegraafplaats De Hoevens is gelegen op Goorstraat 5a in Alphen

Meer over natuurbegraven

Crematie

Een crematiebijeenkomst of een rechtstreekse crematie wordt meestal gehouden in het crematorium in de woonplaats of in de omgeving waar de overledene woonde of in de woonplaats waar de partner is gecremeerd. Natuurlijk kan men ook kiezen voor een andere locatie of een crematorium in een andere woonplaats. Een bijeenkomst, voorafgaand aan een crematie en tot 20 personen, kan men ook houden in de aula aan de Marconilaan of in de 24-uursfamiliekamer aan de Melanendreef. Een crematiebijeenkomst kan voor iedereen zijn of alleen voor genodigden. Men kan vóór de crematiebijeenkomst ook een dienst in een kerk houden en daarna naar het crematorium gaan. Het vervolg in het crematorium kan ook voor alle aanwezigen zijn of alleen voor genodigden. Bij een crematorium kunt u soms kiezen tussen 2 aula’s: een kleine of een grote aula. Na de crematiebijeenkomst is het mogelijk om de nabestaanden te condoleren in de condoleancekamer van het crematorium. Men kan ook kiezen voor een condoleance elders. In Bergen op Zoom is de tijdsduur van de aula en condoleance één uur. Men kan verlenging aanvragen voor zowel aula- als condoleancetijd. Hieraan zijn extra kosten verbonden.

Mogelijkheden asbestemming

Er zijn verschillende soorten asbestemmingen.

Opties:

 • As in een urn

 • Men kan de urn thuis bewaren of elders, bijvoorbeeld in een nissenmuur of een urnentuin

 • Gedeeltelijk as in een sieraad is ook mogelijk

Verstrooiing:

 • As verstrooien op een Strooiveld met of zonder naamplaatje

 • As verstrooien indien mogelijk op een strooiveld van de begraafplaats of in een graf

 • As verstrooien op zee of in de lucht

 • As verstrooien met of zonder aanwezigheid van nabestaanden

Welke vorm men ook kiest, de as moet wettelijk 30 dagen in het crematorium worden bewaard in een afgesloten ruimte; de algemene nis.